foto IdB
Soms vraag ik me wel eens af hoe wij over een jaar of vijftig schrijven. Bestaan pen en papier dan nog wel? Of wordt er dan alleen nog maar van elektronica gebruik gemaakt? Spraaksoftware, Siri’s die alles voor je opschrijven, tablets, schrijfcomputers?
Vijftig jaar terug leerden we schrijven met een kroontjespen en inkt. In ieder schooltafeltje zat – heel slim – een inktpotje ingebouwd. De juf had een grote glazen fles met blauwe inkt die van een hoge plank uit de kast tevoorschijn kwam als je potje leeg was. Enige behendigheid bij schoolpersoneel was voor deze actie wel vereist.
Als je goed je best had gedaan, mocht je met een andere kleur schrijven. Het was nog best lastig welke kleur je dan moest kiezen. Er was ook een onderlinge strijd wie de mooiste inktlap had. Daar bleef het dan ook wel zo’n beetje bij. Merkkleding was er niet.
Gelukkig kwam de balpen al snel en was al het geknoei afgelopen. En ja, nog veel verder daarvoor moesten kinderen op een lei schrijven. Achteraf gezien wel heel milieubewust. Alleen had men toen nog nooit van milieuvervuiling gehoord, laat staan dat men het woord moest leren spellen.
En nu het woord spellen valt: hoe zal onze Nederlandse taal over vijftig jaar gebruikt worden?
Wordt er hard gestreden om de taal, zoals die nu is, te behouden? Of gaat het van lieverlee over in hoe de taal uitgesproken wordt, of zelfs hoe deze gebruikt wordt in ons supersnelle turbo-schrijven tijdens het appen of chatten?
Het zou zo jammer zijn van al dat bloed, het zweet en de tranen van die talloze kinderen en volwassenen die de eeuwige kwestie met -d, -t of -dt nooit goed hebben begrepen. Heb je ’t eindelijk door, hoeft ’t al niet meer. We kunnen natuurlijk krampachtig vast blijven houden aan de huidige schrijfwijze, maar is het nou zo vreselijk als er gewoon een -t- staat in plaats van een -d-?
Onze taal is natuurlijk al vaker aangepast. Zouden de menschen van weleer er een groot probleem van hebben gemaakt, toen werd bepaald dat die ouderwetsche -ch- weg moest?
Ik ga me er maar niet druk om maken.
Maar als ik een aanbidder zou hebben die ‘ik houw fan jouw’ schrijft, betwijfel ik of ik die liefde zal beantwoorden.
Geef een antwoord